Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Lars Tysklind (L) och Emma Nohrén (MP) reflektera över partiernas tapp i valet. Foto: SVT

L och MP tappar platser i flera kommuner: ”Väldig polarisering”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna och Miljöpartiet tappar mark efter årets kommunalval. När rösterna är färdigräknade ser de ut att ha förlora sin plats i flera kommunfullmäktige i Västsverige.

– Det känns tungt att vi fått vita fläckar, säger Lars Tysklind (L).

Inför valet hade Liberalerna platser i alla 49 kommunfullmäktige i Västra Götalands län. Miljöpartiet hade mandat i 39 kommuner.

Men båda partierna har tappat mark.

Valet 2022 Väst

När det preliminära resultatet är färdigräknat ser de ut att falla ur 6 respektive 5 fullmäktige var. Båda partierna tappar sina platser i Lilla Edet, Mariestad, Trollhättan och Mellerud. Liberalerna tappar även i Vara och Essunga och Miljöpartiet i Munkedal.

Svårt tyda resultat

Miljöpartiets distriktsordförande i Västra Götaland Emma Nohrén tycker att resultatet är svårt att tyda. Dels för att partiet gått framåt på riksplan, men också i 54 kommuner.

– Skulle alla röstat som man gjorde på riksvalsedeln hade vi funnits i alla regionfullmäktige. Istället ser det ut som att vi backar väldigt mycket på regionerna.

”Väldig polarisering”

Lars Tysklind, andre förbundsordförande för Liberalerna i Västra Götaland säger att man nu kommer utvärdera resultatet.

Kan er positionering i rikspolitiken fått en påverkan? 

– Det är för tidigt att säga. Men det har blivit en väldig polarisering och den brukar ju inte gynna dem som ligger i mitten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet