Uteslutningarna skulle ske eftersom Liberalerna i Munkedal gjort uppgörelser med Sverigedemokraterna i kommunen. Foto: TT

L utesluter inte ledamöterna i Munkedal – vill inte säga varför

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Västsverige har vid ett möte på lördagen dragit tillbaka hotet om att utesluta de två ledamöterna i Munkedals kommunfullmäktige. Uteslutningarna skulle ske eftersom Liberalerna i Munkedal gjort uppgörelser med Sverigedemokraterna i kommunen. Men varför styrelsen för Liberalerna i Västsverige ändrat sig vill ordförande Pär Gustafsson inte svara på.

– Det är en intern process, men vi har hittat en väg framåt som vi tycker att vi är nöjda med, säger Pär Gustafsson till SVT Nyheter.

Också partiledning i Stockholm har varit inblandad i frågan. I Munkedal styr Liberalerna tillsammans med Moderaterna i minoritet. För att kunna styra har man gjort uppgörelser med Sverigedemokraterna.

Relationen mellan L och SD

Det är detta som gjort att de båda ledamöterna hotats av uteslutning. Nu är uteslutningshotet borta, men om något också förändras i relationen mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna i Munkedal är höljt i dunkel.

– Det är ju förhållandet till Sverigedemokraterna som varit den springande punkten, men det handlar om en fortsatt intern process, säger Pär Gustafsson. Ordföranden i Liberala ungdomsförbundet i Västsverige, Soroush Rezai, som drivit på i frågan om uteslutningarna, är besviken.

– Jag tycker att det är tråkigt. Vi hade hoppats att uteslutningarna skulle överklagats till partistyrelsen så att de hade kunnat ge ett besked på vad som gäller. Kan Liberalerna göra uppgörelser med Sverigedemokraterna eller inte? Hur ska vi tolka de beslut som finns i partiet som säger att vi inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna? Nu blir det tyvärr inte så, säger, Soroush Rezai.

SVT har utan framgång sökt Karin Blomstrand, gruppledare för Liberalerna i Munkedal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer