– Jag har inte följt politiken så mycket, jag är inte så intresserad, säger Maria Lena, boende i Gårdsten.
Valresultatets slutgiltiga siffror har inte presenterats, men SVT Västnytts granskning visar att i Gårdsten norra använde bara 37,4 procent av de röstberättigades sin röstsedel vid valet till kommunfullmäktige i år. Det är elva procentenheter lägre än vid valet 2010.
– Den mest sannolika förklaringen är den ökade andelen utrikes födda. De har inte bott i Sverige lika länge och har inte lika goda kunskaper om det politiska systemet. När siffrora börjar närma sig 30 procent är det ganska alarmerande, säger Johan Martinsson, statsvetare på Göteborgs universitet.
Sämre än övriga storstäder
Varken i Stockholm eller Malmö finns något område där valdeltagandet var lägre. Bottennoteringarna där ligger på cirka 40 procent.
– Jag tycker inte om politik och därför vill jag inte rösta. Det är lite svårt att förstå allt, säger Kalina Sobolewska, boende i området.
Statsvetaren Johan Martinsson säger att det egentligen inte finns något magiskt trick för att komma åt problemet med lågt valdeltagande.
– Ett jämnt valdeltagande handlar om politiskt jämlikhet. Därför är det viktigt att ha det jämnt spritt bland olika grupper. Alla delar av samhället bör vara involverade om kunskapen och viljan att deltaga bör öka, säger han.
Chinnamma Thomas bor i Gårdsten och anser att det är viktigt att rösta.
– Det är min rättighet. Jag bor i Sverige och jag är svensk medborgaren, säger Chinnamma Thomas, boende i Gårdsten.
Så gjorde vi
SVT Västnytt har gått igenom valdeltagandet i kommunvalet i samtliga 55 Västsvenska kommuner. Dessutom har vi jämfört med valdistrikten i andra städer med historiskt lågt valdeltagande som Malmö, Stockholm, Södertälje, Landskrona och Haparanda.
Det definitiva resultatet från valmyndigheten är ännu inte sammanställt.