Foto: TT

Länsstyrelsen kräver att tre musselodlingar tas bort – hotar med miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring det kritiserade musselodlingarna utanför Orust fortsätter. Nu vill länsstyrelsen att tre av odlingarna ska tas bort innan nästa års slut. Annars hotar de med ett vite på en miljon kronor.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om att företaget Bohus Havsbruks musselodlingar utanför Orust har kollapsat. Bland annat har vi berättat om att Jordbruksverket kräver tillbaka pengar som de gett i stöd till några av odlingarna.

På andra sidan av ön har samma företag ytterligare odlingar. Nu vill länsstyrelsen att tre av dessa ska tas bort.

Rensa all utrustning från botten

I förslaget till föreläggande kräver länsstyrelsen att företaget ska ta bort tre av odlingarna i Stigfjorden och att de ska rensa upp all utrustning från odlingarna som ligger på botten. Detta ska göras innan 31 december 2021, annars föreslår länsstyrelsen att de ska kräva ett vite på en miljon kronor från företaget.

Anledningen till det höga vitesbeloppet är att det är angeläget att området rensas upp då det ligger i ett Natura 2000-område med känslig natur.

Dykare – inte dragg

Länsstyrelsen vill även att företaget ska dokumentera och rapportera tillbaka hur de återställer området och att detta görs på ett försiktigt sätt. De får till exempel inte rensa botten med dragg, utan ska använda dykare.

Bohus havsbruk har inte svarat på länsstyrelsens förslag till föreläggande. SVT Nyheter Väst har sökt ägarna till företaget som har musselodlingarna. De vill inte kommentera länsstyrelsens förslag till föreläggande.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten skrev vi att att de kollapsade odlingarna som Jordbruksverket kritiserat är samma odlingar som länsstyrelsen nu föreslår att förelägga med vite. Det stämmer inte. Det är olika musselodlingar som ligger på olika sidor av Orust. Det är dock samma företag som sköter odlingarna.

Vad är ett ”Förslag om föreläggande”

Att länsstyrelsen skickar ut ett ”förslag om föreläggande ”innebär att detta inte är det definitiva beslutet. Innan beslutet tas i sådana ärenden ska mottagaren av, i det här fallet föreläggande om vite, få chans att ta del av föreläggandet och svara.

På så sätt ges mottagaren möjlighet att direkt åtgärda de problem som länsstyrelsen belyst och då kan ärendet avskrivas istället för man tar beslut om föreläggande.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.