Preemraff i Lysekil. Foto: TT

Länsstyrelsen vill att regeringen prövar Preems utbyggnad i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västra Götaland vill att regeringen ska pröva om Preems utbyggnad i Lysekil kan tillåtas. Om regeringen beslutar att pröva utvidgandet kan de i viss mån ta över hanteringen av ärendet från Mark- och mijööverdomstolen.
– Regeringen har ansvar för Sveriges klimatmål och det är naturligt att de får ta ställning till det, säger Svante Sjöstedt, klimat- och energistrateg på Länstyrelsen i Västra Götaland.

I november 2018 fick oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil tillstånd att bygga ut sin anläggning som ska omvandla tjockolja till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden. Kritik har väckts mot att den nya anläggningen kommer att släppa ut dubbelt så mycket koldioxid som dagens anläggning.

Vill att regeringen ska se över tillståndet

Svante Sjöstedt, klimat- och energistrateg på Länstyrelsen i Västra Götaland.

Naturvårdsverket har tidigare skickat en skrivelse och uppmanat regeringen till att pröva om Preems utvidgade verksamhet kan tillåtas och nu gör Länsstyrelsen i Västra Götaland samma bedömning.

– Det har hänt mycket i omvärlden sedan Preems ansökan lämnades in, bland annat har FN:s klimatpanel och klimatpolitiska rådet kommit med rapporter som pekar på att utsläppen måste minska snabbare, säger Svante Sjöstedt vid länsstyrelsen.

Han menar att Preems utbyggnad har en påverkan på regionens klimatmål.

– Regeringen har ansvar för Sveriges klimatmål och det är naturligt att de får ta ställning till det. Det är ju även en nationell fråga.

Regeringen kan ta över delar av ärendet

Mark- och miljööverdomstolen beslutade i juni om att på nytt pröva om Preemraff får fortsatt tillstånd att bygga ut. Men om regeringen tar upp frågan, innebär det att de även i viss mån tar över hanteringen av ärendet från Mark- och mijööverdomstolen.

– I praktiken innebär det här att vi ger regeringen möjlighet att tillåtighetspröva utbyggnaden. Att vi gör det nu är för att Mark- och miljööverdomstolen valt att pröva utbyggnaden, sa Karin Dunér, enhetschef på Naturvårdsverket till SVT första juni.

Svårt att nå klimatmålen

Enligt det regionala klimatmålet ska utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland minska med 80 procent till år 2030. Detta räknat från 1990 års nivå. Länsstyrelsen bedömer att Preems nya verksamhet ger så stora utsläpp av koldioxid att hela utsläppsminskningen sedan 1990 riskerar att bli lika med noll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att raffinera råolja till lättare produkter som flygfotogen och bensin är en energiintensiv process. Foto: Flickr Creative Commons

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet