Regina Gentsch, vilthandläggare Länsstyrelsen Västra Götaland vill att allmänheten rapporterar om självdöda vildsvin. Foto: SVT

Länsstyrelsen vill ha rapporter om självdöda vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Den afrikanska svinpesten hotar både vildsvin och vanliga grisar. Nu vill man få hjälp av allmänheten att förhindra sjukdomen sprids i Sverige.

– Om man är ute i naturen och hittar ett självdött vildsvin då vill Länstyrelsen i Västra Götaland att man rapporterar in det, säger Regina Gentsch, vilthandläggare Länsstyrelsen Västra Götaland.

Svinpesten har hög dödlighet. Den riskerar att slå hårt mot grisbönderna i Sverige. Den drabbar både tamgrisar och vildsvin. Dock inte människor. Men grisar och svin drabbas av diarré, kan få missfärgningar i huden och 90 procent av djuren dör inom fem till tio dagar.

Alla kan anmäla

Om man hittar ett dött vildsvin ska man rapportera det till Statens Veterinärmedicinska anstalt. Det är den expertmyndighet som ger instruktioner om hur man ska ta prover.

– Och det är jätteviktigt att man gör det. Ju tidigare man upptäcker svinpest desto lättare är det att få bukt med sjukdomen, säger Regina Gentsch, vilthandläggare Länsstyrelsen Västra Götaland.

Så alla som som rör sig i naturen kan anmäla?

– Ja, precis, alla kan och ska rapportera. Vi är beroende av allmänheten. Om det här drabbar vildsvinsstammen i Sverige, skulle vi behöva stänga ner stora delar av naturen och så naturligtvis grisnäringen som skulle drabbas väldigt hårt.

Anmäl självdöda vildsvin till Statens Veterinärmedicinska anstalt

Den mycket smittsamma och dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest har under de senaste åren spridit sig i Europa och rör sig allt närmare Sverige. Sjukdomen är ett mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin. Mer information på www.sva.se alternativt ring 018-67 40 00 om du har sett ett självdött vildsvin, eller använd länken nedan.

Rapportera sjuka/döda vilda djur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.