Arne Forsling upptäckte att någon annan skördat hans åker. Foto: Per Wahlberg

Åkern skördades av någon annan – flera lantbrukare i Lerum drabbade

Uppdaterad
Publicerad

När lantbrukaren Arne Forsling kom till sin åker var den redan skördad. Kommunen hade i samband med foderbristen skickat ut en karta över tillgänglig mark, men missat att märka ut de områden som var utarrenderade.
– Fullständigt oansvarigt, säger Arne Forsling.

Göteborgs-Posten var först att rapportera om hur flera lantbrukare i Lerums kommun upptäckt att deras åkrar skördats.

När sommarens torka orsakade foderbrist hörde många av sig till kommunen och frågade efter tillgänglig mark. I ett fall mailade kommunen ut en karta över sin mark, utan att märka ut de områden som lantbrukare arrenderat.

Kommunen beklagar händelsen

Elin Elebring är enhetschef på Lerums kommuns kundcenter. Hon beklagar det som hänt och säger att det rådde en speciell situation under sommaren.

– Vi ville hjälpa lantbrukarna under den akuta foderbristen och gjorde ett misstag, säger hon.

Enligt Elin Elebring ska man ha framfört via telefon att den som vill skörda på kommunal mark först ska höra av sig till för att få tillstånd att göra det. Detta ska däremot inte ha framgått i mailet.

– Samtidigt är jag förvånad över att någon utgår ifrån ett mail som skickats i juli för att skörda i september, säger hon.

Lantbrukare ska få ersättning

Utöver Arne Forsling har fyra lantbrukare, samt en som hade ett tillfälligt arrende, fått sina åkrar skördade. Kommunen har uppmanat lantbrukarna att lämna in anspråk på ersättning.

Arne Forsling fick använda de balar som skördats på hans egen mark och har därför inte behövt någon ytterligare ersättning. Han tror inte att händelsen kommer att upprepas, men tycker inte att förklaringen om att foderbristen ställt till det håller.

– Nej, man får ju handskas med det här på ett schysst sätt ändå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lerum

Mer i ämnet