Foto: Sofia Sabel /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ingen vågade vara med – nu sänds SVT-programmet

Uppdaterad
Publicerad

Opinion Live tvingades att ställa in sin debatt om militanta aktivisters hot mot lantbrukare förra veckan. Det var inga lantbrukare som vågade att ställa upp. Nu blir debatten ändå av.

I kväll sänds Opinion Live från tidningen Göteborgs-Posten, som också granskat djurrättsaktivister. Programmet sänds live 19.00 i SVT Play och visas 22.45 i SVT1.

Militanta djurrättsaktivister mordhotar lantbrukare och deras barn och släktingar systematiskt. Det framkom av den granskning som Göteborgs-Posten publicerade i flera delar förra veckan.

Hoten är så stora och rädslan så stark bland lantbrukare att SVT:s program Opinion Live om situationen fick ställas in förra veckan.

– Lantbrukarna framför allt ville inte ställa upp. De kände sig rädda, utsatta och hotade, berättar Belinda Olsson, programledare Opinion Live.

Nu under torsdagskvällen kommer programmet ändå att bli av tack vare ett samarbete med Göteborgs-Posten.

– Vi kunde inte släppa det, det är bittert att överge en debatt för att människor känner sig hotade. Demokratiskt är det så klart ett problem. Nu ska det bli väldigt spännande, säger Belinda Olsson.

”Hot mot demokratin”

Granskningen, som är gjord av GP:s grävreporter Michael Verdicchio, har kartlagt de militanta djurrättsaktivister som hotar djuruppfödare och mjölkbönder och deras familjer.

Foto: SVT

– Det var tydligt redan när vi började att granska detta att det finns en enorm rädsla. Det blir ett hot mot demokratin om man inte vågar att nyttja sin yttrandefrihet och berätta om saker man är utsatt för, säger Michael Verdicchio och fortsätter:

-  Det är jätteroligt att den här debatten ser ut att bli av nu.

Mordhotar lantbrukare och barn

I granskningen framkommer det att mordhot, anlagda bränder och telefonterror är vanligt för många lantbrukare. Aktivisterna riktar sig också med hot till lantbrukarnas barn och släktingar.

– De här brotten mot lantbrukare sker väldigt systematiskt. Vi har kunnat se att minst 200 brott har riktats mot lantbrukare de senaste tre åren.

Lantbrukarna anmäler många brott, men få personer lagförs.

– Lantbrukare känner en stor besvikelse på samhället och polisen, som man upplever inte gör något åt detta. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.