Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen om militanta aktivisternas hot mot lantbrukare Foto: Kurt Isaksson / Polisen

Polisen om militanta aktivisternas hot mot lantbrukare

Publicerad

Många lantbrukare hotas på olika sätt av militanta djurrättsaktivister. Det handlar bland annat om anlagda bränder, mordhot och trakasserier mot lantbrukarnas barn, men det är få personer som lagförs.

Allt fler bönder utsätts för attacker och hot, det visade en enkätundersökning från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i januari. Samtidigt har Göteborgs-Posten de senaste veckorna genom en granskning kunnat visa att dessa brott genomförs av militanta aktivister på ett systematiskt och organiserat sätt. Trots detta är det få personer som lagförs.

– Vi har en del utmaningar kopplat till den lagstiftning och den karaktär på de brott som de brottsaktiva djurrättsaktivisterna använder sig av, säger Mats Bergström, polisområdeschef Skaraborg.

Utsätts under lång tid

Han ansvarar för dessa frågor hos polisen i regionen och har dessutom arbetat med flera misstänkta brott kopplat till militant djurrättsaktivism i just Skaraborg. Västra Götalands län är särskilt drabbat av denna typ av brott. Det är svårt för polisen att komma åt dessa personer.

– Oftast är det långa serier med brott av lägre straffvärde som man använder sig av och utsätter jordbrukare under lång tid, säger Mats Bergström och fortsätter:

– Varje brott var för sig har ett lågt straffvärde och det kan göra det svårt för oss att nå resultat i slutändan.

Enkätundersökningen från LRF visade att fyra av tio lantbrukare ska ha utsatts för hot, stöld eller vandalisering förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer