Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Lundmark Blomster, lärare, har arrangerat språkundervisning i svenska för de ukrainska flyktingarna i Grästorp. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Läraren i Grästorp: ”Ukrainarna är väldigt intresserade av att lära sig svenska”

Uppdaterad
Publicerad

De ukrainska flyktingarna kommer enligt massflyktsdirektivet. Det ger dem ingen rätt till språkundervisning via SFI. Men i Grästorp har undervisningen i svenska lösts på annat sätt.

– Om man kan svenska så är det ju lättare för dem att få arbete, säger Kristina Lundmark Blomster som har arrangerat språkundervisning i Grästorp.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har krävt att regeringen ska tillåta ett undantag och har uppmanat regeringen snabbutreda möjligheten att ge flyktingar från Ukraina rätten att läsa SFI.

Men det har varit folkhögskolor, studieförbund och ofta helt privata initiativ som har ordnat med svenskaundervisning för de ukrainska flyktingarna.

– Jag är ju inte ens svenskalärare utan mattelärare, men det har varit jätteroligt att få vara med och lära ut språket, säger Kristina Lundmark Blomster.

Hör Kristina Lundmark Blomster berätta hur i klippet ovan hur de gjorde i Grästorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.