Flera kommuner i Västra Götaland har problem med störningar i trygghetslarmen. Foto: Anders Wiklund/TT

Larmkaos i flera av Västra Götalands kommuner – hjälp kan dröja flera timmar

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Västra Götaland har störningar i sina trygghetslarm på grund av teknikproblem hos en gemensam larmcentral. Det innebär att de som larmar kan tvingas vänta i flera timmar från att de trycker på sina larmknappar till att hjälpen kommer.

I Trollhättans kommun började man märka av problemet i början av veckan, då flera av de äldre som använder sig av trygghetslarmen hörde av sig om att hjälpen dröjt.

Enligt Jane Johansson, chef för omsorgsförvaltningen i Trollhättans Stad, har svarstiden som mest förlängts med en och en halv timme.

– Det är ett självklart ett stort problem. Lyckligtvis har det inte inträffat några alvarliga incidenter, men det finns självklart en risk för det om problemet inte åtgärdas snart, säger hon.

Vad gör ni nu?

– Vi är uppmärksamma och har extra tillsyn. Allt är i nuläget väldigt oklart. Vi har inte fått något bra svar från leverantören om vad som orsakat problemet, hur vi ska göra för att hantera det eller när det kommer att vara åtgärdat, säger Jane Johansson.

Problem i flera kommuner

Det är företaget Tunstall som levererar larmen och problemet har uppstått sedan de bytte teknikplattform. Kommuner i hela landet har märkt av störningarna och i Västra Götaland är det, utöver Trollhälltans kommun, bland annat Munkedal, Lysekil och Sotenäs kommuner som drabbats, enligt uppgifter till P4 Väst.

SVT har sökt företaget Tunstall för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet