Vissa läsare har förståelse för att Borås djurpark avlivar friska djur medan andra är kritiska. Foto: SVT

Läsarnas reaktioner efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Många läsare har reagerat efter att SVT Nyheter Väst berättat om att friska lejon avlivas på Borås djurpark. Åsikterna kring nyheten har varit blandade, flera är kritiska medan andra tycker att djurparken agerar rätt.

Sedan 2012 har tretton lejonungar fötts på Borås djurpark. Av dessa lever endast två, medan två har dött en naturlig död och nio har blivit avlivade, trots att de varit fullt friska.

En läsare som har tyckt till om SVTs granskning på vår sajt är Jacob. Han skriver bland annat:

Avlivningar på Borås djurpark

”Intressant och viktig granskning. Men att djuren föder ungar är väl det tecken på att de mår bra? Avlivning är förstås tråkigt, men hur gör alla katt- och hundägare som står med för många kattungar och valpar? Hade varit intressant att veta hur många husdjur som veterinärer tvingas avliva.”

Även Andreas har tyckt till på sajten. Han skriver delvis såhär:

”Aggressioner i gruppen” är bara ett fint sätt att säga ”låter vi det vara så här i längden kommer lejonen döda varandra”. Att stötta ut eller döda oönskade ungar är vad lejonen gör i naturen. Mest humant är alltså att avliva. Inget konstigt i det.”

Många kritiska mot djurparken

Det finns även läsare som tycker att djurparken gör fel som avlivar djuren. En av dem är Linnea:

”De skapar själva sitt ”problem”. Har de inte plats för så kallade överskottsdjur så bör de inte heller avla fram sådana. Att avliva friska djur är förkastligt.”

Signaturen ”C” är också kritisk och skriver såhär:

”Djurparkers enda syfte borde vara att hjälpa till att bevara utrotningshotade eller skadade djur. Sedan tillbaka till naturen direkt. Sjuk verksamhet att gå och titta på fängslade djur.”

Här kan du läsa alla kommentarer: Dina åsikter är viktiga – vad tycker du?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet