Lasse Joukainen arbetar som kanslist på Närhälsans vårdcentral Kungshöjd. Han är en av de uppemot hundra personerna som i år blivit utsatt för hot eller våld på en av Närhälsans vårdcentraler.
En aggressiv man stormade in på vårdcentralen, efter att först ha ringt och hotat med att sätta eld på sig själv i receptionen.
– Hur ska jag hantera det liksom? Han var arg för att läkaren inte ville skriva ut det han ville ha, berättar Lasse.
Mannen hade sedan gått från rum till rum inne på vårdcentralen och letat efter läkare och chef.
– Det kom tre polisbilar till slut och de lyckades brotta ner honom i receptionen.
Patienterna undrar
Efter händelsen satte Närhälsan in väktare i receptionen, något som enligt dem haft god inverkan på båda patienter och personal. Men Lasse känner sig inte tryggare av att ha väktare i närheten.
– Vad ska en väktare göra i slutändan, om det till exempel kommer in någon som vill skjuta ner oss? De kan inte göra så mycket. Det är mest för syns skull, säger han.
Det är inte bara på Kungshöjds vårdcentral som Närhälsan har tagit in väktare. Flera andra vårdcentraler har fått ta in väktare av samma eller liknande anledningar. Och Lasse ser att det har en negativ inverkan på patienterna att se en väktare på vårdcentralen.
– Alla patienter som kommer undrar ju varför vi har väktare. Och vad ska jag svara? Det är så samhället ser ut i dag, säger han.
En trygg zon
Lasse ser inte att väktare är en bra lösning på problemet, och skulle hellre sett att receptionsdisken bakom vilken han står skulle vara stängd och haft en lucka, istället för öppen som den är idag.
– Man vill ju inte behöva känna sig rädd och orolig på sitt arbete. Det leder ju till att man inte vill arbeta i längden. Vi ska ju hjälpa människor, vi ska inte behöva stå och vara rädda för vem vi ska möta. Hade vi haft en trygg zon där vi befann oss hade vi kunnat fokusera på vårt huvuduppdrag, säger han.