Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Abrahamsson (M), kommunalråd Sotenäs om planerna på en stor laxodling som ser ut att gå i stöpet. Foto: SVT

Laxbolag ville förlänga avtal i Sotenäs – fick kalla handen

Publicerad

Det problemtyngda laxbolaget Quality Salmon presenterade en helt ny väg framåt – bara veckor innan avtalet med kommunen höll på att löpa ut. Men Sotenäs sa blankt nej, någon fortsättning är inte aktuell.

– Verkligheten har visat att de har haft svårt att hitta finansiärer, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M)

Hör kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) om varför man nu säger blankt nej till reviderade planer på en laxodling.

För två år sedan presenterade Quality Salmon och Sotenäs kommun planerna på att etablera en av Europas största landbaserade laxodlingar strax utanför Kungshamn. En investering på upp emot 20 miljarder som skulle ge runt 2 000 arbetstillfällen.

Sotenäs och Quality Salmon skrev ett avtal där företaget bland annat skulle lämna in en miljöansökan senast den 16 juni 2022.

Men problemen har inte låtit vänta på sig. Företaget har dragit på sig stora skulder hos Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten har jagat företaget för brister i årsredovisningen.

Nytt bolag skulle ta över

Nu kan SVT berätta att Quality Salmon för bara ett par veckor sedan presenterade en helt ny plan för Sotenäs kommun.

I ett internt möte mellan kommunledningen och norska investerare föreslog Quality Salmon att avtalet mellan kommun och företag skulle förlängas och därefter skulle ett nytt bolag köpa upp ”relevanta tillgångar”.

Planen var fortfarande att bygga en laxodling, men man skulle nå full produktion om knappt åtta år.

Men kommunen sa blankt nej till en förlängning: ”Diskussionen kan alltså fortsätta först om QS betalar sina skulder, bolaget likvideras och nyss nämnd redovisning presenteras” skriver man.

SVT Väst har sökt Roy Höiås, vd för Quality Salmon, men inte lyckats nå honom för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.