Foto: SVT

Louise drabbad av hästbluffen

Uppdaterad
Publicerad

Louise Elving har fått lägga ut över 100 000 kronor på en häst som inte är hennes.

I snart två år har Louise Elving skött om stoet Kummin. Det var en hästägare som hon tidigare hyrt stallplats av som hörde av sig och frågade om hon under några månader kunde ta en foderhäst.

– De hade för mycket hästar i sitt stall och frågade om jag hade möjlighet att hjälpa dem med en häst. Så vi kom överrens om att Kummin skulle få stå i det stall där jag var mot att de skulle stå för halva hyran av boxplatsen, berättar Louise Elving.

Hästar dumpas hos fodervärdar

Akut operation

Till en början gick allt rätt till. Men efter bara några månader uppger Louise att ägaren slutade att betala för stallplatsen. I oktober 2012 skadar sig Kummin i benet, så illa, att hon måste akutopereras.

– Vi försökte då få tag i hästägaren både via telefon och genom folk i hans närhet, men han svarar inte.

Det visar sig att Kummin är oförsäkrad och Louise och hennes familj tvingas själva stå för hela operationskostnaden.

– Det är över 100 000 kronor som vi har fått lägga ut på Kummin, säger Louise Elving.

Även Elsa Bertils från Habo utanför Jönköping är fodervärd åt en av mannens hästar, halvblodet Tjalle.

Även hon har själv fått stå för veterinär och operationskostnader på 50 000 kronor.

– När jag ringer upp ägaren och säger att han skadat sig så säger han bara att lånar man en bil och har sönder den, då får man betala, berättar Elsa Bertils.

Stallet är sålt

Hästägaren har idag helt brutit kontakten med Louise Elving och Elsa Bertils. Tjejerna står nu ensamma med alla de omkostnader som det innebär att ha en häst. De kan inte lämna tillbaka Tjalle och Kummin eftersom stallet där de tidigare bodde, numera är sålt på exekutiv auktion och igenbommat av nuvarande ägare.

Hästägaren har 1,8 miljoner i skulder hos Kronofogden och utreds just nu av Länsstyrelsen. Han finns registrerad på 34 djurskyddsärenden vid länsstyrelsen i Göteborg och riskerar djurförbud. I början av året beslagtog polisen 10 hästar från hans gård som blivit utmätt.

SVT har uppgifter på att närmare 15 personer är drabbade av mannens upplägg med fodervärdar som får stå för höga kostnader.

Louise hoppas på att Kummin på något sätt snart ska bli hennes egen. Men hon vet inte hur det ska gå till eftersom ägaren har gjort sig oanträffbar:

– Jag vill ju ha den till min häst, eftersom jag har lagt ut så mycket tid och pengar på den.

Är det något du ångrar?

– Ja, jag tycker att man ska vara noggrann oavsett hur väl man känner personen så ska man ha ett skriftligt kontrakt när man blir fodervärd och det är det misstaget jag har gjort, avslutar Louise Elving.           

Västnytt har upprepade gånger sökt ägaren via telefon och epost, men inte lyckats få en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar dumpas hos fodervärdar

Mer i ämnet