Anne Leffler och hennes dotter Maja Uddenberg har isolerat sig på Orust efter att Majas LSS-boende ålagts med besöksförbud. Foto: Privat

Annes ilska mot besöksförbuden på LSS-boenden: ”Kommunerna måste följa lagen”

Uppdaterad
Publicerad

16 kommuner i väst har infört besöksförbud på sina LSS-boenden, i ett försök att minska smittspridningen av coronaviruset. Men sådana förbud är olagliga, enligt Socialstyrelsen.

– Man kan inte ha andra regler än för vanliga människor, säger Anne Leffler, ordförande för intresseorganisationen FUB Göteborg.

I syfte att stoppa smittspridningen av coronaviruset och skydda riskgrupper har 16 kommuner infört besöksförbud på sina kommunala LSS-boenden. Detta trots att förbudet är olagligt, vilket Klartext var först med att rapportera.

LSS-boende är en frivillig insats som, enligt lagen, ska vara grundad på respekt för individens rätt till självbestämmande och integritet.

Coronaviruset i Västsverige

– Det finns inget stöd i lagen för att förbjuda besök, säger Unni Björklund, jurist på Socialstyrelsen.

”Borde ha pratat med de boende”

Anne Leffler och hennes dotter Maja Uddenberg valde för tre veckor sedan att isolera sig på Orust efter att Majas LSS-boende ålagts med besöksförbud.

Maja bor i ett gruppboende i egen lägenhet i Majorna i Göteborg, tillsammans med sju andra personer, men efter att besöksförbudet infördes valde hon att flytta hem till sin mamma istället för att vara isolerad i sitt eget hem.

Majas mamma Anne, som även är ordförande för intresseorganisationen FUB Göteborg, ställer sig väldigt kritisk till besöksförbudet och menar att man hade kunnat göra på ett annat sätt.

– Kommunerna måste följa lagen och kan inte bara hitta på, de borde ha pratat med alla de boende och tillsammans kanske beslutat om att införa starka rekommendationer till anhöriga och vänner om att besök kan vara farligt för vissa av de boende, säger Anne som också är ordförande för FUB Göteborg, en förening som arbetar för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Vill värna om riskgrupper

Många av de kommunrepresentanter som SVT Nyheter Väst har talat med har framhållit att besöksförbuden är till för att skydda boende som tillhör en eller flera riskgrupper.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det vi tänker på är att skydda de som är svaga, säger Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborgs Stad.

I videon ovan svarar Ing-Marie Larsson på fler frågor angående kritiken om besöksförbud på LSS-boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet