Borealis i Stenungsund Foto: SVT

Orsaken bakom lukten i Stenungsund kan vara hittad

Uppdaterad
Publicerad

Kontroller och mätningar visar att den troliga orsaken bakom de senaste dagarnas lukt i Stenungsund är en läcka från industrin Borealis.

SVT har tidigare berättat att boende i Stenungsundsområdet känt en skarp lukt. Nu pekat allt på att källan till lukten är hittad.

Industrin Borealis i Stenungsund gick under tisdagen ut med att lukten troligtvis kommer ifrån dem. Omfattande mätningar och kontroller visar att en av ugnarna sannolikt läckt kolväte.

Inga farliga mängder

Anna Selse, fabrikschef på Borealis, menar dock att det inte har varit några farliga mängder.

– När vi har mätt har det inte varit några mängder som varit mätbara. Men det kan lukta mycket även vid låga halter, säger hon.

Ugnen kommer tas ur drift under tisdagen och därefter kommer nya mätningar att göras för att garantera att läckan är hittad.

Ugnen kan ha läckt tidigare

Även i påskas fanns det klagomål på en lukt i Stenungsund men då kunde inte företaget hitta någon läcka.

– Det kan ha berott på den ugnen då också men sedan har det inte luktat under en lång period, säger Anna Selse och berättar att företaget ska undersöka vad det beror på.

Ugnen som har läckt är den enda ugnen av sitt slag på fabriken. Därför menar Anna Selse att det inte finns någon anledning att undersöka de andra ugnarna.

– Vi har normalt många rutiner för att kunna upptäcka läckor och har inte varit med om det här tidigare.

Skulle det ha inneburit någon fara om större mängder kolväte läckt ut?

– Jag tror inte det. Det läcker ut på relativt hög höjd och sprids snabbt så jag tror därför inte att det finns risk att något farligt gasmoln skulle bildas. Men lukten är ju tillräckligt besvärande, säger Anna Selse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.