Hör systrarna berätta om hopptävlingen ”Ride against cancer” i klippet ovan. Foto: Privat

Madelene dog i livmoderhalscancer – syskonen uppmanar till cellprov

Uppdaterad
Publicerad

Hela familjen Carlsson i Uddevalla är en riktig hästfamilj. När systern Madelene gick bort förra året efter en kort tids cancersjukdom bestämde sig syskonen för att till hennes minne ordna en hästtävling och samtidigt samla in pengar till forskningen.
– Vi vill också att fler är noggranna och går när man blir kallad till cellprov. Det är en så billig livförsäkring, säger Josefine Carlsson som är syster.

I slutet av 2016 så blev Madelene Carlsson, kallad att lämna cellprov. På grund av en ridolycka så dröjde det några månader innan hon gick på provtagningen och provsvaret blev vad varje kvinna oroar sig för.

– Det visade på cellförändringar och hon fick lämna fler prov. Sedan fick Madelene beskedet att hon hade drabbats av livmoderhalscancer och inledde en behandling med både strålning och cellgifter, berättar Josefine Carlsson.

Blev 32 år gammal

Behandlingen såg till en början ut att vara effektiv, men cancern spred sig och i juni 2018 dog Madelene. Hon var då 32 år gammal.

I slutet av 2016 så blev Madelene Carlsson, kallad att lämna cellprov. På grund av en ridolycka så gick hon dit några månader senare. Foto: Privat

– Två månader före, i april, var sista gången vi systrar red tillsammans. Då visste inte att det var sista gången, men nu i efterhand har jag förstått hur sjuk hon var då. Men Madelene höll alltid upp skenet och klagade inte. Hon tränade på in i det sista.

Madelenes död har svetsat samman syskonen, tre systrar och en bror, efteråt. Maktlöshet och sorg förbyttes till ett riktat engagemang och idén om en hopptävling föddes. Något som P4 Väst var först att rapportera om. På så sätt ville syskonen kunna samla in pengar till forskning och uppmärksamma cellprovtagning.

– Det kändes naturligt att det blev något som var kopplat till hästar. För andra året i rad arrangerar vi nu hopptävlingen ”Ride against cancer”. I år blir det den 14 september. Vi försöker också prata med många om vikten av cellpov. Jag vet många som hoppar över det, säger Josefine Carlsson.

Samlade in 50 000 kr

Hopptävlingen är på den gård som Madelene hade tillsammans med sin familj och som ligger strax utanför Uddevalla.

– Förra året så samlade vi in 50 000 kronor och i år hoppas vi att vi slår det. Det känns väldigt bra för Madelenes skull. Även om vi förstås så gärna hade haft henne kvar. Gå på din kallelse, säger Josefine Carlsson med eftertryck.

Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.