Patrik Ehn(SD) Foto: SVT

Maktkampen pågår i SD

Uppdaterad
Publicerad

Uteslutningen av Patrik Ehn ur Sverigedemokraterna är ett resultat av en maktkamp mellan två falanger inom partiet, det tror statsvetaren Ulf Bjereld.

Uteslutningen av Patrik Ehn ur Sverigedemokraterna är ett resultat av en maktkamp mellan två falanger inom partiet. Den så kallade bunkerfalangen där Patrik Ehn ingick, och partiledningen som vill ta partiet i en annan riktning, det tror statsvetaren Ulf Bjereld som kommenterar händelsen för SVT Västnytt.

– Jimmie Åkesson och de övriga i partiledningen vill framställa Sverigedemokraterna som ett socialkonservativt parti som inte är särskilt ideologiskt extremt, medan den andra falangen mer vill betona nationalismen och att man är annorlunda än de andra partierna, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sverigedemokraten Patrik Ehn

”Inte vem som helst”

Men uteslutningen av Patrik Ehn har inte passerat obemärkt. Framförallt på internet har Sverigedemokratiska sympatisörer stött Patrik Ehn, till exempel SDU-ordföranden Gustaf Kasselstran.

– Patrik Ehn är inte vem som helst, i och med att han har fått den ställning han har så har han också ett starkt stöd internt. Han är inte en ensam spelare i det här, utan väldigt många tycker som han och är upprörda över hans uteslutning, säger Ulf Bjereld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigedemokraten Patrik Ehn

Mer i ämnet