Utesluten ur partiet – nu siktar Ehn mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Ehn behåller sina mandat i både Göteborgs kommunfullmäktige och i regionfullmäktige. Det blir den politiska plattformen för hans nya fokus: Europa.

– Som jag ser det är jag färdig med det kommunala och regionala, men med mitt nya fokus behöver jag en parlamentarisk plattform. Från och med i dag siktar jag på Europa, säger Patrik Ehn till Västnytt.

Det är ett beslut som går tvärt emot partiledningens och regiongruppens uppmaningar att lämna de politiska posterna. Extra pikant eftersom en av anledningarna till att han uteslöts var att han haft kontakter med ett tyskt högerextremt parti, enligt partiledningen.

Sverigedemokraten Patrik Ehn

Patrik Ehn säger sig inte vilja ”obstruera” för Sverigedemokraterna i det politiska arbetet.

– Det är ju jag som varit med och skrivit budgetförslagen som Sverigedemokraterna utgår från i sitt politiska arbete, och jag har ingen anledning att gå emot vad jag själv har skrivit, säger han.

Sverigedemokraternas intresse för Europa avfärdar Patrik Ehn som ”svagt”. Enligt honom har partiet dåliga kontakter med partier på kontinenten och är ängsliga inför att ta kontakt med dem. I stället lyfter han fram ungdomsförbundet och ordföranden Gustav Kasselstrand som ett föredöme. Samme Kasselstrand som under uteslutningsprocessen gav sitt stöd till Patrik Ehn.

Om han ska arbeta mot EU, eller på något annat sätt vill han inte säga. Om det rör sig om arbete på egen hand eller genom ett annat parti vill han heller inte gå in närmare på.

– För närvarande är jag ju partilös, men du får dra de slutsatserna lite på egen hand, säger han.

Du säger att det har funnits en rädsla för att ta kontakt med partier på kontinenten, vilka partier tänker du på då?

– Jag villl inte lyfta fram några särskilda partier vid namn. Men SDU:s kontakter med det frihetliga österrikiska partiet FPÖ är ett bra exempel.

Patrik Ehn har planerat en resa till Paris, men vill inte kommentera om det har något med hans nya Europafokus att göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigedemokraten Patrik Ehn

Mer i ämnet