Sten-Rune Timmersjö, polischef, berättar om utredningen. Foto: SVT

Målgång för polisen efter tungt utredningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

”Det har varit tungt och ofta frustrerande”, säger polischefen Sten-Rune Timmersjö om utredningen av mordet på Wilma. På onsdagen väcks åtalet mot Wilmas ex-pojkvän, som hela tiden nekat. Men Sten-Rune Timmersjö känner sig trygg med bevisningen.

Chefen för polisens grova brottsrotel i Fyrbodal har lagt sista handen vid den omfattande förundersökningen. Ända sedan Wilma, 17, anmäldes försvunnen i Uddevalla i mitten av november förra året har hans grupp jobbat hårt med fallet.

Ex-pojkvännen som är i 20-årsåldern greps efter några dagar och häktades senare, misstänkt för mord. Men han har hela tiden nekat.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

– Det har varit väldigt mycket ”inga kommentarer”, om än inte fullt hela tiden, säger Sten Rune Timmersjö.

Kroppsdel återfanns i sökandet

Länge hoppades man finna flickan vid liv. Men efter drygt två veckors intensivt sökande återfanns till sist en kroppsdel som definitivt grusade den förhoppningen. Resten av kroppen har trots ett oerhört intensivt sökande ännu inte hittats. Pojkvännen fortsatte att neka.

– Vi är en liten grupp och den här omfattande utredningen har tärt på oss alla. Det har varit jättemycket jobb, telefonen har ringt från sex på morgonen till elva på kvällen. Det blir lätt så att man tar med sig sånt här hem också. Man behöver egentligen vila emellan för att orka hela vägen, säger Sten-Rune Timmersjö.

Bra bevisning

Att åklagaren väckt åtal betyder att han känner sig säker på att få en fällande dom. Men hur säker är bevisningen, om den funna kroppsdelen inte kan avslöja hur Wilma dog?

– Jag tycker att det är en bra bevisning. Jag kan inte gå in på vad den består av nu, men det ska inte vara omöjligt att få honom dömd för mord. Vi får avvakta tingrättens bedömning, säger han och tillägger att en man nyligen dömdes för mord i både tingsrätt och hovrätt trots att man där inte hade hittat offrets kropp.

Frustrerande fall

Själv har han arbetat med flera omskrivna fall, där det åtminstone till en början saknats en kropp. Han nämner spontant bland annat en man som höggs ihjäl med yxa i december 2017 och en 23-årig småbarnsmamma i Trollhättan som försvann 2013 och hittades i Grästorp fem veckor senare.

– Den typen av fall är alltid frustrerande och man får bära dem med sig, konstaterar han.

Nu har han och hans grupp gjort allt de kunnat, och det är upp till åklagaren att presentera bevisningen i detta indiciemål. Den 26 maj inleds rättegången.

I klippet nedan beskriver Missing peoples verksamhetsledare hur organisationen gjort hittills och hur länge de kan fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet