Bävern på bilden har inget med händelsen att göra och kanske får behålla sitt hem. Foto: Arkivbild/Lars Pehrson/SvD/TT

Man i Mariestad får rätt att döda bäver och riva dess damm

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har gett tillstånd till en man från Mariestad att sätta ut fällor för bävrar. Mannen har också rätt att riva en bäverdamm.

Bävrarna har orsakat problem för mannen på en gård i Gullspångs kommun. Det framgår av det beslut som länsstyrelsen Västra Götaland har tagit.

Mannen har i sin ansökan uppgett till länsstyrelsen att bävrarnas aktivitet orsakat att vattennivån höjts på hans mark och att en halv hektar granskog står med rötterna under vatten. Det ska också vara problem med en väg på marken.

Uttern är rödlistad

Länsstyrelsen motiverar beslutet om bäverjakt med att: ”bävrarna orsakar skada på både skog och väg och där fällan underlättar jakten i området.”

Mannen får rätt att använda en viss typ av kanadensisk slagfälla som är anpassad efter bäver och utter. Därtill framhåller länsstyrelsen att försiktighet är nödvändigt och mannen uppmanas att kontrollera så att inte utter fastnar i fällan. Uttern är en rödlistad art med långsam återetablering i de sydvästra delarna av Sverige.

Arkivbild. Inte bäverhemmet som kommer att rivas. Foto: Sergei Grits

Jakt på bäver

  • Länsstyrelsen kan ge tillstånd att förstöra bäverns boplats eller dammbyggnad mellan 1 september och 30 april. Tillstånd lämnas enbart om det är absolut nödvändigt för att förhindra omfattande skador.
  • Mellan maj och augusti behövs inget tillstånd att riva bäverdämme. Regeln gäller under allmän jakttid för bäver. För att riva bäverhyddor krävs däremot tillstånd även under denna tid.
  • Den allmänna jakttiden i Västra Götalands län är mellan 1 oktober till den 10 maj. Om det finns ett behov av skyddsjakt under annan tid kan Länsstyrelsen bevilja tillstånd. En förutsättning för att få beviljad skyddsjakt är att denna åtgärd anses nödvändig för att förhindra omfattande skador.
  • Naturvårdsverket har godkänt några typer av slagfällor för jakt efter bäver. Eftersom det är viktigt att fällorna används på rätt sätt är det endast särskilt utbildade fångstmän som får använda dem. Man behöver också ett särskilt tillstånd för att sätta upp slagfällor på just den fastighet där den ska användas.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland / Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.