• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Företaget har ansökt om att söka efter koppar och silver i bland annat Bengtsfors kommun. Foto: SVT

Många överklaganden mot gruvplaner i Dalsland

Publicerad

Ett australiensiskt bolags planer på gruvdrift i Dalsland har mött stora protester. Efter att Bergsstaten gett undersökningstillstånd har nu ett 40-tal överklaganden lämnats in.

I september fick det australiensiska gruvbolaget Odin metals tillstånd att undersöka möjligheterna för gruvdrift i ett större område i Dalsland. Tillståndet att leta efter främst koppar och silver gäller tre år framåt.

Området som är drygt 22 000 hektar stort sträcker sig över Bengtsfors, Dals Ed, Melleruds och Åmåls kommuner.

Kommunerna har överklagat

Planerna har dock mött motstånd. Samtliga fyra kommuner har överklagat beslutet och totalt har ett 40-tal överklaganden lämnats in till förvaltningsrätten i Luleå.

Hans-Peter Dahlgren har ett mindre skogsbruk utanför Dals Långed. Han är med i gruppen Gruvkampen Dalsland som jobbar för att stoppa planerna.

Oro för turismnäringen

Tidigare gruvplaner i området har stoppats med hänvisning till vattentäkten. Men förutom oron för att eventuell gruvdrift skulle kunna innebära en risk för föroreningar i dricksvattnet menar Dahlgren att en gruva skulle bli ett hårt slag mot Dalslands turismnäring.

– Turismnäringen är en av de viktigaste näringarna vi har i landskapet och jag är helt övertygad om att den skulle bli lidande.

Turismen i Dalsland cirka en miljard kronor om året och ger cirka 700 årsarbetstillfällen, enligt Västsvenska turistrådet. Och Hans-Peter Dahlgren är övertygad om att en gruva skulle ta bort jobbtillfällen, snarare än tvärtom.

– Turister som kommer hit vill uppleva tystnad, stillhet och djurliv. Det är inte riktigt vad som förknippas med en gruva. Gruvor tar mycket yta och människor som jobbar där brukar vara där ett kort tag sen åker de vidare till ett annat ställe. Så en gruva är illa nog för oss som bor här men det kan också slå mot jobben och näringarna, säger han.

Långt kvar till gruvdruft

Bolagets tillstånd innebär att de nu kan ta fram en arbetsplan för undersökningarna. Det kan vara allt från mark- och luftundersökningar, till provborrningar.

Arbetsplanen ska sen delges för alla berörda sak- och fastighetsägare. Därefter har de möjlighet att komma med synpunkter och invändningar. Om bolaget och de berörda inte kan komma överens blir det upp till Bergsstaten att fastställa planen, men innan den är fastställd kan undersökningarna inte börja.

Anders Jakobsson är handläggare vid Bergsstaten. Han vill inte spekulera i när en eventuell gruva skulle kunna vara på plats.

– Det gäller ju att hitta något som är ekonomiskt bärande. Från det att man påbörjar en undersökning till att det blir en gruva är det många år och om man ser på antalet undersökningstillstånd så är det bara en bråkdel som leder till en gruva, säger han.

Att en eventuell gruva kan ligga långt fram i tiden märks dock inte på dem som har engagerat sig i motståndet. Trots att ett 40-tal överklaganden har lämnats in jobbar Gruvkampen Dalsland för att engagera fler.

– Det är viktigt att vi protesterar tidigt. Området är gigantiskt och flera byar är helt inringade av provborrningsområdet, säger Hans-Peter Dahlgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.