Sahlgrenskas entré spärrades av när två skottskadade män kom in tidigare i veckan. Till höger polischefen Erik Nord. Foto: Privat / SVT

Ökande mängd skottlossningar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ingen är gripen efter mordförsöket på de två män som sköts i Göteborg i onsdags kväll. Det här var tionde skottlossningen i Göteborg i år. Det kan tyda på att antalet skjutningar är på väg att öka igen, men polisen menar att man har läget under kontroll.

Det var under onsdagskvällen som två svårt skadade män släpptes av utanför Sahlgrenska. Senare visade det sig att männen, som är i 20-årsåldern, hade skjutits i Linnéstaden.

Männen är kända av polis, men sägs inte ha några direkta kopplingar till kriminella gäng.

Skottlossningar i Göteborg

Det här var tredje gången personer sköts i Göteborg och tionde gången staden drabbades av skottlossningar i år. Tidigare har en person skjutits ihjäl, i Högsbo industriområde. En annan man sköts i januari i foten i Majorna.

Så sent som i tisdags kväll skedde senaste skjutningen innan den i onsdags. Då var det någon som besköt en busskur vid Sannegårdshamnen på Hisingen, av helt okänd anledning. En hylsa hittades på platsen.

”Inte samma förmåga”

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, menar trots de senaste skjutningarna att läget är under kontroll.

– Varje skjutning är naturligtvis bekymmersam. Vi har ändå fortfarande ett bättre läge jämfört med för några år sedan. De här gängen har inte samma förmåga att utföra våldsdåd idag, säger han.

Statistiken visar att antalet skjutningar har minskat de senaste åren i Göteborg. Under förra året konstaterades 21 skottlossningar, att jämföra med rekordåret 2013 då det sköts 56 gånger.

Men tio skottlossningar och vi är bara i början av mars 2018, är trenden bruten?

– Det är för tidigt att dra några slutsatser, det är mycket tillfälligheter som avgör. Jag anser att vi har ett arbetssätt idag som skiljer sig från det för några år sedan, vi är bättre på att trycka tillbaka de här gängen, säger Erik Nord.

”Bubblar under ytan”

Bland annat sägs de olika lokalområdespolisenheterna ha ett bättre samarbete med olika aktörer i stadsdelarna och enligt Nord har man nu också en bättre samordning mellan olika poilsenheter, både lokalt och regionalt, vilket gör att gängen har svårare att verka.

Chefen för enheten för grova brott vid Göteborgspolisen, Susanne Tistrand, säger så här angående situationen just idag:

– Man kan säga att det bubblar under ytan. Eftersom vi har ett antal olösta mord från bland annat förra året finns det ju alltid en risk för hämndaktioner och en våldsspiral. Men vi jobbar aktivt med utredningarna och hoppas att vi ska kunna lösa så mycket som möjligt.

Antalet skottlossningar senaste åren i Göteborg

Konstaterade skjutningar i polisområde Storgöteborg:

  • 2013: 56
  • 2014: 52
  • 2015: 32
  • 2016: 40
  • 2017: 21
  • 2018: 10 (till och med 8 mars)

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet