Många vill ge kläder till drabbade i Södra Ryd

Uppdaterad
Publicerad

Att det är många som vill hjälpa till efter husbranden i Södra Ryd märker Röda Korset i Skövde. De fick ta emot en lastbil full med kläder och leksaker och kallar det ”ett otroligt gensvar” men kan nu inte ta emot mer.

– Vi har fått ett otroligt gensvar från allmänheten, säger Margareta Wetterberg, vice ordförande för Röda Korset centrumföreningen i Skövde.

Det var den 16 januari som polisen larmades om en brand i ett flerfamiljshus i Södra Ryd i Skövde. Över 100 personer fick snabbt evakuera sina hem och därefter startades klädinsamlingar till boende i huset.

Branden i Skövde

Till Röda korset i Skövde anlände en 24 meter lång lastbil full med kläder och leksaker, och dessutom ett par mindre bilar med skänkta saker.

– Man kan säga att människor är väldigt vänliga när det händer sådana här grejer, man har skänkt väldigt mycket. Det är mycket kläder och mycket leksaker. Men det var inte riktigt samordnat så plötsligt kom en stor lastbil – vårt lager är överfullt nu, säger Margareta Wetterberg.

Få hämtar ut kläder

Personer som drabbats av branden är välkomna att komma till föreningens lokaler och hämta kläder, dock måste man kunna legitimera sig för att visa att man är skriven i det aktuella huset.

– Men det har inte kommit så många och hämtat, kanske för att många fick gå tillbaka in och hämta grejer i sina bostäder. Men de är hjärtligt välkomna att komma hit.

Kan inte ta emot mer

Under helgen gick föreningen ut på Facebook med ett meddelande där man skriver att man inte kan ta emot mer.

– Nu är det fullt, det är väldigt roligt men nu är lagren fyllda.

Det hölls också insamlingar av andra verksamheter, som även de har fått många gåvor.

Under måndagen kommer volontärer att gå igenom de skänkta sakerna, och det som ingen av de branddrabbade hämtar ut kommer tas om hand och säljas precis som i föreningens ordinarie verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Skövde

Mer i ämnet