Erik Nord ledde utredningen där en 20-årig man från tyskland greps misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Thomas Johansson/TT/Adam Ihse/Göteborgs-Posten

Anhållne mannen i Landvetterärendet släpps

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som anhölls under torsdagen misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse har släppts. Det meddelade Åklagarmyndigheten under fredagseftermiddagen.

Enligt Åklagarmyndigheten har man nu gjort en analys av de misstänkta föremålen som gav utslag när mannen passerade säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats under torsdagen.

Efter det har åklagaren Per-Erik Rinsell beslutat att anhållandet av den misstänkte mannen hävs. Han är inte hellre misstänkt för något brott.

Erik Nord är polisområdeschef i Storgöteborg. Han ledde utredningen under torsdagen.

– Han blev gripen och fick tillbringa natten här men han är numera släppt. Nu på eftermiddagen visade analysresultaten att det han hade med sig inte innehöll något farligt ämne. Han misstänks inte längre för något brott, säger Erik Nord.

Vad hade han med sig?

– Det får egentligen de som har hand om förundersökningen svara på men det var ett par saker som såg ut att vara matvaror.

Vad trodde ni att det rörde sig om?

– Att det skulle vara någon form av sprängämne, det var det som indikatorn markerade.

Misstankar om att han hade sprängämne

Mannen i 20-årsåldern som var på väg till ett annat land inom EU anhölls misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt källor till GP fanns misstankar om att föremålen han haft med sig skulle gett utslag för sprängämnet TATP. Föremålet ska nu ha alltså ha analyserats och efter att resultatet kommit in släpptes mannen på fri fot.

Delar av polishuset spärrades av

Det blev även uppståndelse i polishuset under torsdagen när den då misstänkte mannen fördes dit. När mannen avvisiterades hittades ytterligare material som man inte trodde var undersökt på flygplatsen och som man misstänkte kunde vara explosivt.

– Vi spärrade av och de som var frihetsberövade flyttades till Mölndal där vi har vår reservstation. Det blev ett skifte av arbetsuppgifter men det var öppet här efter klockan 18.

Det visade sig sedan att det som hittades i mannens tillhörigheter i polishuset hade kontrollerats på flygplatsen och var ofarligt.

LÄS MER: Misstänkt föremål hittat på Landvetter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer