Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev sjuk varje gång – så jag slutade.” Maria Petersen är bland de bästa på att öppna ostron, men hon äter inga själv. Hör ostronätaren berätta varför. Foto: SVT

Maria tillhör Europaeliten i ostronöppning – men äter inga själv

Uppdaterad
Publicerad

Europamästerskapet i ostronöppning? Ja, det finns faktiskt. 23 deltagare gjorde upp i Trollhättan om att öppna 30 ostron så snabbt och snyggt som möjligt.

– Jag äter inte ostron själv, blev matförgiftad en gång för femton år sedan, säger Maria Petersen, en av de tävlande.

Uppskattningsvis 2 000 deltagare hade kommit till Nova Arena för att ta del av mat- och hantverksmässan. Många tog säkert chansen att smaka på ostron för att se vad det egentligen handlar om.

Ostronöppnar-eliten i Europa hade nämligen samlats i Trollhättan i helgen för att tävla i att öppna vad som för många är en svårknäckt produkt från havets djup.

– Om man backar tillbaka (några år i tiden, reds. anm.) så tror jag det var väldigt få ostron som åts. I dag är det mer vanligt att man träffar på ostron på krogen.

Hur många ostron går det åt här i dag?

– Jag gissar på 3 000. Så vi höjer nog genomsnittet rejält, i varje fall här i Trollhättan, säger Per Olofsson, arrangör för EM i ostronöppning.

Maria Petersen slutade nia i tävlingen. Vinnare blev Europamästaren Stephen Nolan, Irland. Bäste svensk blev Johan Malm från Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.