Foto: TT

Mer svenskt kött ska serveras i Borås stad

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolan, gymnasieskolan och förskolan i Borås kommer att servera mer svenskt nötkött för att hjälpa de bönder som drabbats av årets torka. Näst på tur är nu äldreomsorgen där beslut fattas i veckan.

Många lantbrukare har vittnat om tuffa förhållanden med anledning av den torra sommaren som lett till foderbrist för djuren. I ett stort upprop har branschen uppmanat konsumenter att välja svenskt nötkött, vilket de fyra borgerliga partierna i Borås tog fasta på och startade initiativet ”Borås stad ska gå i bräschen för våra bönder.”

Nämnderna har tidigare tagit beslut om att både grundskolan och gymnasieskolan ska servera svenskt kött oftare. Och nu följer Borås förskolor efter och meddelar att de kommer ”servera svenskt nötkött ett par extra gånger i månaden”, vilket Borås tidning var först att rapportera om.

I underlaget till beslut framkommer att initiativärendet kan genomföras inom ramen för ordinarie avtal och utan att kostnaderna för livsmedel stiger.

Vill utreda miljökonsekvenser

Initiativet har även diskuterats inom äldreomsorgen, men nämndens ordförande krävde att ärendet skulle beredas för att se vad beslutet skulle ge för miljökonsekvenser.

– Jag har stor respekt för böndernas situation efter den här sommaren, men initiativet går i klinch med vårt arbete att minska miljöpåverkan. Därför ville jag ha en utredning innan vi kunde ta ställning till att öka köttkonsumtionen, säger Ida Legnemark (V), vård- och äldrenämndens ordförande.

Felaktiga siffror i underlaget

Men när underlaget väl presenterades visade det sig att det var felaktiga siffror, varav ärendet skickades tillbaka för ytterligare utredning.

– Vi att ta beslut på nästa nämndmöte, men jag har varit tydlig med att om vi ska öka köttkonsumtionen så måste det finnas en plan för hur vi kan kompensera för miljöpåverkan.

Enligt Legnemark handlar det inte om utländskt kött som nu byts ut mot svenskt, utan om att köttmängden ska öka.

– 98 procent av det nötkött vi redan serverar är svenskt, så vi ligger redan bra till.

”Miljömålen kan gå stick i stäv”

Centerpartiets gruppledare i Borås, Kerstin Hermansson, var med på initiativet från början och stöttar nämndernas beslut.

– Det handlar om att säkra att vi har svenskt kött i framtiden. Vi har redan en jättebra upphandling av svenskt kött i Borås, men vi ville göra mer.

De första nämnderna som tog beslut om fler köttmåltider gjorde ingen utredning om miljökonsekvenser, hur tänker du om det?

– Nej, nämnderna antog det rakt av, och det är deras beslut. När det gäller miljökonsekvenser så har vi olika miljömål i Borås stad, och de målen kan gå stick i stäv i bland. Ett av målen är en biologisk mångfald tillexempel som man får väga mot till exempel att minska utsläpp, säger Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.