Tre miljarder – så mycket får Preem AB låna av staten för att bygga om sin anläggninh i Lysekil från produktion av diesel till förnybara drivmedel. Foto: TT

Miljardlån till Preem för ombyggnad i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Preem ska öka sin produktion från diesel till biodrivmedel i Lysekil. Som första bolag i Sverige får nu företaget därför del av en ny statlig lånegaranti på tre miljarder. Men bara om mark- och miljödomstolen godkänner planerna – förhandlingarna inleds imorgon.

Den totala kostnaden för Preems investering är på tre och en halv miljard och lånet är på tre miljarder. Det garanteras av Riksgälden och löper på sju år.

– Det är ett högt belopp vi får låna till förmånliga villkor så det betyder mycket för vår investering, säger Dani Backteg, presschef på Preem AB.

Säkrar framtiden

Preem kommer att ställa om Synsatanläggningen i Lysekil från dieselproduktion till biodrivmedel, vilket kommer att öka företagets produktion av biodrivmedel med cirka 950 000 kubikmeter årligen. Idag producerar man enbart biodrivmedel i stor skala i Göteborg. Men man kan inte garantera att det blir fler jobb, mer än under själva ombyggnadsfasen.

– Det här blir ett sätt att säkra anläggningen i Lysekil för framtiden, säger Dani Backteg.

Krävs miljötillstånd

Låneavtalet med staten bygger bland annat på att nödvändiga miljötillstånd erhålls. Beslut om miljötillstånd för det aktuella projektet fattas av Mark- och miljödomstolen och förhandlingar där genomförs imorgon, tisdag.

– Vi har inga indikationer på att några intressenter som Länsstyrelsen till exempel skulle vara emot att man producerar mer biodrivmedel, säger Dani Backteg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan får du följa med till raffinaderiet St1 – nummer sex på listan över landets största utsläppare. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer