Olje-experten: Därför backar Preem från satsningen

Uppdaterad
Publicerad

I går kom beskedet att oljekoncernen Preem drar tillbaka ansökan om att bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Men beskedet beror inte på protesterna eller hänsyn till miljön – bolaget hade helt enkelt inte råd, menar oljeanalytikern Samuel Ciszuk.

– Raffinaderimarknaden i hela världen går mycket dåligt eftersom så stora delar av efterfrågan på exempelvis bensin och diesel i stort sett försvann när flera länder stängde ner sin ekonomi för att begränsa coronapandemin.

Enligt Samuel Ciszuk förvärras situationen för raffinaderi-industrin av att efterfrågan på andra produkter som framställs ur olja funnits kvar, vilket gjort att bolagen fortsatt producera i samma takt som vanligt. Därmed har det byggts upp allt större lager av drivmedel, vilket ger ännu lägre priser och sämre lönsamhet.

Återhämtningen dröjer

– Det finns en överhängade risk att en del europeiska raffinaderier behöver gå under för att marknaden ska kunna balansera utbud och efterfrågan, säger Samuel Ciszuk.

Han menar att riskerar att dröja innan den ekonomiska aktiviteten i världen återhämtat sig så pass från coronakrisen att de enorma lagen av bensin och diesel kan börja tömmas. Och många företag kommer att tvingas göra tunga investeringar i en tid när de blöder ekonomiskt.

– Det blir en enorm utmaning. Preem hoppas klara sig inte minst tack vare att de redan har en del ”grön” produktion av biodrivmedel. Det är faktiskt den enda del där de tjänar pengar och det gör dem starkare än konkurrenterna på kontinenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.