Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT

Ministern beredd att diskutera vaccinationstvång

Uppdaterad
Publicerad

Socialminister Annika Strandhäll (S) ser positivt på en diskussion om regelförändringar när det gäller vaccination av vårdpersonal. – Det är något som jag gärna diskuterar, säger hon.

Efter att tolv fall av mässling har upptäckts i Västra Götaland står det också klart att personalen på Östra sjukhuset i Göteborg kan ha spridit smittan till flera nyfödda barn. Sjukhusets chefläkare, Görel Nergelius säger att sjukdomsutbrottet kan vara en anledning att föra en nationell diskussion om vilka krav som ska ställas på medarbetare inom hälso- och sjukvården.

Görel Nergelius, chefsläkare. Foto: SVT

– En fråga som dykt upp är naturligtvis om sjukvården skulle kunna kräva immunitetsskydd bland sina anställda, säger hon.

Ministern positiv till diskussionen

Socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterar nu händelserna, och hon säger att hon är öppen för just en sådan diskussion.

– Gör landstingen och de fackliga organisationerna bedömningen att det behövs regelförändringar så är det något som jag gärna diskuterar vidare tillsammans med dem. Någon sådan diskussion har inte varit uppe i närtid, vad jag känner till, säger hon.

Annika Strandhäll påpekar också ansvaret hos arbetsgivaren, när det gäller att se till att personalen är skyddad mot smittsamma sjukdomar.

– Det är viktigt att personalen i hälso- och sjukvården har ett bra skydd. Här har arbetsgivaren ett avgörande ansvar. Det finns föreskrifter för detta och varje arbetsgivare i vården måste göra en riskbedömning och se om personer ska få vaccination, säger hon.

Framhåller vaccinationsprogrammets betydelse

De flesta personer i Sverige är immuna mot mässling, delvis tack vare att många haft sjukdomen som barn, och delvis tack vare att många är vaccinerade. Enligt Annika Strandhäll är det nationella vaccinationsprogrammet därför särskilt viktigt att värna.

– Det är en av Sveriges stora styrkor. Mässling ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och vaccinationstäckningen är hög, 97 procent är vaccinerade. Det är viktigt att ha med sig. Vi ligger bland de med absolut bäst vaccinationsgrad i världen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.