Utbildningsminister Gustav Fridolin ska hålla tal på minnesmanifestationen. Foto: TT

Ministern: ”En attack mot Sverige”

Publicerad

Tre människor höggs ihjäl på Kronans skola för ett år sedan. I kväll hedras offren för skolattacken i Trollhättan. – Det var en attack mot hela Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Anton Lundin Pettersson klev in på Kronans skola den 22 oktober i fjol och högg ihjäl offren. Motivet bakom morden – som var noga planerade – var rasistiskt. Gärningsmannen själv sköts ihjäl av polis.

De två poliser som var först på plats berättar för TTELA vad de mötte.

Skolattacken i Trollhättan

– Han kom ganska raskt marscherande med raka ben och dånande musik ur mobilen och svärdet riktat framåt. Jag uppfattar också blod på svärdet. Jag springer uppför trappan med draget vapen och ropar ”polis, stanna”, säger en av poliserna.

”Svårt beskriva”

Lundin Pettersson går till attack mot poliserna, som skjuter exakt samtidigt.

– Då är han kanske två-tre meter ifrån oss. När man är mitt i det tänker man inte på avståndet, men när jag var tillbaka senare på samma plats insåg jag hur nära han var, säger den andra polisen.

En av de som blev huggna av svärdet, men klarade sig, var 16-åriga Wahed Kosa.

– Ett tag trodde jag faktiskt att jag var död ... Det är svårt att beskriva, kanske omöjligt att förstå för någon som inte själv har varit nära att stryka med, säger han till GP.

Säkerheten på skolor

Under minnesmanifestationen i kväll kommer utbildningsministern att hålla tal. Han minns besöket i Trollhättan efter dådet.

– Jag satt där med familjen till en elev som aldrig skulle komma tillbaka till sin familj, det var svårt. Men jag minns också den styrka som redan då fanns där för barnens skull, säger Gustav Fridolin (MP).

– Barnen skulle ju komma till skolan igen även när blomsterhavet blev täckt av snö. Man satte barnens möjligheter till kunskap och trygghet i centrum. Det är väldigt inspirerande.

Efter attacken hamnade säkerheten på skolor i fokus.

– Jag tror att det är en viktig diskussion, men vi måste också se till vad det var för världsbild som möjliggjorde attacken. Den måste vi också möta, säger Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet