Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handkraft krävdes för Sadaf Ahmadis verk Concrete. Foto: SVT

Minnet av människor slås fram ur betong

Publicerad

I helgen var det vernissage för den ena halvan av utställningen av den uppmärksammade iranska konstnären Sadaf Ahmadis verk Concrete på Kulturhuset i Borås. Verket består av porträtt på människor som dött under protesterna för kvinnors rättigheter i Iran – och publiken fick slå sig fram till minnet av de dödade ur betong.

Med utställningen Concrete vill Sadaf Ahmadi tydliggöra förtrycket av kvinnor i det land hon flytt från genom att lyfta fram protesternas offer. Hon har täckt deras porträtt med betong och med hjälp av en hammare fick helgens besökare vara delaktiga i en happening där ansiktena och människorna trädde fram igen.

Andra halvan stoppades

– Vi måste använda energi och våra muskler för bryta ner det som hindrar oss från att få den information som vi måste ha för att kunna bli fria. Och jag känner mig priviligerad att få ha utställningen här, för i Iran är det omöjligt,  säger Sadaf Ahmadi.

Den andra halvan av utställningen, som först stoppades, består av hängande kvinnor gjorda av betong i slöjor och kan ses från och med den 21 Oktober på Borås konsthall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.