Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemtjänstmannen ska ha filmat mordet och skickat filmen till en väninna. Se videon för en sammanfattning av fallet. Foto: SVT/montage

Misstänks ha kvävt äldre kvinna: ”Älskar att jag filmade det”

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre kvinnans död betraktades naturlig.
Men efter en månad tog allt en ny vändning – och en man i hemtjänsten greps misstänkts för mord.
Nu börjar rättegången, där mordfilmen och mannens chattar om att döda är centrala.

Den äldre kvinnan dog i början november förra året. Först i slutet av samma månad fick polisen ett samtal om att uppgifter spridits i chatgrupper om att det kunde handla om ett mord.

Då började en större polisutredning – och efter någon dag kunde hemtjänstmannen gripas utanför sin lägenhet. Han uppgav då att han var på väg att lämna Strömstad för ett nytt liv.

Mordfilmen visar dödskampen

Nu inleds rättegången om mordet i Uddevalla tingsrätt. Centralt i åtalet är en film som ska visa den äldre kvinnan sista minuter i livet. På filmen syns hur den misstänkte kväver kvinnan till döds.

Förutom filmen finns omfattande chattar med olika personer där den åtalade mannen skriver om kvinnans död.

”jag älskar att jag filmade det”, skriver han till en kvinna som han delar filmen med.

Rättpsykiatrisk undersökning

Under mordutredningens gång har den misstänkte mördaren genomgått en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningen visar att mannen i 50-årsåldern kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när kvinnan dödades, och att en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning bör genomföras.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Han har uppgett att det handlat om ett barmhärtighetsmord eftersom offret ska ha gett uttryck för att vilja dö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.