Jonas Ransgård, (M), drivande i frågan om tiggeriförbud Foto: SVT

Moderaterna nedröstade – tiggeriförbud blir inte av

Uppdaterad
Publicerad

Inget tiggeriförbud i centrala Göteborg. Det beslutade kommunfullmäktige idag. Förslaget röstades under eftermiddagen ner med bred marginal.

Två kommuner i Sverige har röstat igenom ett tiggeriförbud. Bland annat Vellinge, där Länstyrelsen satte stopp för förbudet då det inte kan omfatta en hel kommun. På riksnivå har Moderaterna under sin partistämma röstat för ett nationellt tiggeriförbud och med bakgrund i detta ville Moderaterna i Göteborg rösta igenom ett tiggeriförbud i köpcentret Nordstan och vid centralstationen i Göteborg.

Men förslaget röstades alltså ner på dagens kommunstyrelsemöte.

Jonas Ransgård är moderat och har varit drivande i frågan om ett tiggeriförbud och menar att ett förbud behövs och är både möjligt och lagligt på de här platserna.

LÄS MER: Göteborgsmoderaterna vill förbjuda tiggeri

– Länstyrelsen stoppade Vellinge och vi tolkade lagen på ett sådant sätt att köpcenter och hållplatser borde kunna omfattas av ett tiggeriförbud. Ofta är det just där det behövs. Folk undviker de här platserna. Man borde väl kunna få stå vid busshållplatsen utan att gång på gång bli tillfrågad om pengar?

Ni blev ju ordentligt nedröstade – en bred majoritet var emot er. Hur tänker ni gå vidare med frågan nu?

– Ja, för den här gången är ju frågan avgjord. Jag och mina kollegor har känt en vridning i den politiska ställningen även på nationell nivå. Så vi får se vad som händer i Riksdagen. När moderaterna nationellt öppnade för ett tiggeriförbud sa statsminister Stefan Löfven att det inte var aktuellt att lägga ett sådant förslag just nu.

Tror du ni i moderaterna kommer driva detta som en valfråga i nästa års kommunval?

– Det finns ju undersökningar som visar att svenskarna är för ett tiggeriförbud. Och jag tror att trygghetsfrågorna i bred mening kommer vara en viktig fråga framöver – men det är svårt att säga hur stor del tiggeriet kommer vara i den frågan.

LÄS MER: Tiggerförslag kritiseras av allianskollega

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är nöjd med beslutet.

– Det är tillåtet att be om hjälp om man har det svårt. Det kommer inte att komma något tiggeriförbud i Göteborg, och det känns väldigt bra, säger hon till Göteborgs-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.