Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialkontoret i Stenungsund spärrades av i morse sedan någon krossat en ruta och kastat in en flaska med brännbar vätska. Foto: Mikael Berglund

Molotovcocktail mot socialkontoret i Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad
När personal kom till socialkontoret i Stenungsund i morse upptäcktes att en ruta krossats. Innanför låg en flaska med brännbar vätska. En förundersökning om försök till mordbrand har inletts.

Larmet kom klockan 07.25 och handlade ursprungligen om skadegörelse i socialkontoret, som ligger på baksidan av kommunhuset i Stenungsund. När polisen fick klart för sig att det hittas en flaska med brännbar vätska innanför rutan, och att en del av innehållet läckt ut, rubricerades ärendet som försök till mordbrand.

Flaska med trasa

Enligt polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr handlar det om en molotovcocktail, alltså en glasflaska med brännbar vätska där man tryckt ner en tygtrasa som sedan kan antändas. När en sådan flaska kastas och krossas antänds all vätska och en explosion uppstår. Men i skrivande stund är det oklart om någon verkligen försökt tända på.

– Jag vet att det ska ha varit någon trasa med, men inte om man hade försökt tända på den och kanske misslyckats. Jag vet heller inte om flaskan var av glas eller plast, bara att en del av vätskan runnit ut och att det förmodligen rör sig om bensin, säger han.

Teknisk undersökning

Glasrutan hade krossats med en natursten, som polisen misstänker har hämtats i en badvik relativt nära byggnaden.

Polisen har spärrat av platsen och en teknisk undersökning genomförs. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst larmar socialkontoret nästan varje vecka om hot av olika slag. Men Daniel Jerling, sektorchef på samhällsbyggnad i Stenungsunds kommun och tillförordnad kommundirektör, säger till GT att det inte finns något känt hot mot kommunhuset eller socialkontoret.

Stärkt bevakning

Under dagen har kommunen valt att sätta in nya säkerhetsåtgärder.

– Vi har stärkt bevakningen kring kommunhuset, säger Daniel Jerling under eftermiddagen.

Ingen person har kommit till skada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer