Under onsdagsförmiddagen avslutades rättegången mot den tilltalade mannen. Foto: TT/SVT

Mördade frun inför barnen – döms till 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Inför sina barn mördade en man sin hustru i Dalsland förra sommaren. På onsdagen kom domen från Vänersborgs tingsrätt – mannen döms nu till 18 års fängelse.

Det var natten till den 9 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i centrala Mellerud där en kvinna i 30-årsåldern blivit svårt knivskuren. I lägenheten fanns kvinnans make och han greps omgående misstänkt för mord.

Nu döms mannen som är i 50-årsåldern till 18 års fängelse för mord. Han ska även utvisas efter avtjänat straff.

Enligt domen högg mannen sin hustru med kniv en rad gånger, även när hon redan fallit till golvet. Han trampade också på hennes ansikte.

– Som försvårande omständigheter har jag inför rätten påpekat att gärningen var brutal och rå, att gärningen skedde i hemmet av en närstående samt att kvinnan hade svårigheter att värja sig för angreppet, sade åklagaren Carin Pedersen vid rättegången förra onsdagen. 

Barnen såg mordet

Parets fyra barn blev vittnen till dådet. De två äldre barnen försökte hindra sin pappa som då knuffat undan dem, vilket lett till att han även döms för ofredande och misshandel.

– Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, sade Carin Pedersen förra veckan.

Men Vänersborgs tingsrätt har istället bedömt omständigheterna som ”mycket försvårande”. Enligt domare Tomas Alvå bör då inte livstidsstraff utdömas om det inte gäller flera mord.

”Hedersmotiv inte styrkt”

Åklagaren har hela tiden hävdat att det finns ett tydligt hedersmotiv. Men det anser inte tingsrätten, även om två av nämndemännen ansåg det. I domen står det att även om mannen kommer från en hederskultur innebär det inte att det är bevisat att det varit hans motiv, och beslutet att döda kvinnan ”kan ha kommit plötsligt och utlösts av ett gräl”.

Mannen har själv hävdat att han handlat i ett psykosliknande tillstånd, men enligt den rättspsykiatriska undersökningen led han inte av någon allvarlig psykisk störning.

Det här är hedersvåld, Angelica Tingström, på Resursteam Heder förklarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer