Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera polisenheter och ambulans skickades till Hammarkullen sedan en man blivit skjuten där på fredagskvällen. Foto: SVT

Mordförsök på Hammarkulletorget i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt under fredagskvällen utbröt en skottlossning i Hammarkullen. En man i 30-35 årsåldern vårdas för skador som inte är livshotande.

Klockan 18.28 på fredagsvällen fick polisen flera larmsamtal om en skottlossning på Hammarkulletorget. På platsen hittade de en skjuten man, som var vid medvetande och kunde prata med ambulanspersonalen innan han fördes till sjukhus.

– Vi fick in det som skottlossning, men senare har det omrubricerats som försök till mord alternativt försök till dråp. En person är skadad, mycket mer har jag inte just nu, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr kort tid efter larmet under fredagen.

Ingen misstänkt har gripits. Polisen hade på lördagsmorgonen ännu inte förhört mannen, vilket ska göras så snart hans tillstånd tillåter. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning och just nu pågår ett intensivt arbete med bland annat vittnesförhör.

Att skottlossningen skett öppet på dagtid, då polisnärvaron dessutom var förstärkt, vad säger det om gärningspersonerna?

– Den förstärkta polisnärvaron gjorde att vi väldigt snabbt var på plats efter larmet. Men det visar att det är svårt att förhindra med enbart förstärkt närvaro, vi måste också jobba långsiktigt för att kunna lagföra personerna, säger Anna Göranssson, presstaleperson i polisregion Väst.

Oroligt i nordost

Det har varit oroligt i nordöstra Göteborg sedan upploppet i Hjällbo den 28 maj. På var sin sida står två släkter där många ur den ena släkten är kriminellt belastade.

Ett par dagar senare, den 30 maj, sköts en person ihjäl som tillhörde den ena släkten i konflikten.

Polisen har sedan befarat hämndaktioner. En person sitter häktad för mordet. Flera har också häktats för delaktighet i upploppet.

Skottlossning där tidigare

Tisdagen den 15 juni var det också en skottlossning i Hammarkullen, och så sent som på torsdagen häktades två personer för mordförsök. De båda tillhör den andra stora släkten i konflikten.

Det finns i nuläget inga uppgifter om kopplingar mellan fredagskvällens skottlossning i Hammarkullen och tidigare våldsamheter i början av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer