Foto: SVT

Polistillslag i Hjällbo – kopplas till pågående konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagmorgonen genomförde polisen tillslag mot flera adresser i nordöstra Göteborg. Enligt polisen rör tillslagen konflikten i Hjällbo där en man sköts ihjäl för en dryg vecka sedan. Åtta personer har under dagen blivit anhållna, samtliga misstänktaför våldsamt upplopp.

Det var GP som var först med att berätta om polisens räder under onsdagmorgonen, vilka ska ha att göra med de tidigare konflikterna i Hjällbo.

– Jag kan bekräfta att polisen i nordost genomfört ett flertal utredningsåtgärder, sa Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson till SVT.

Konflikten i Hjällbo

Enligt GP ska tillslagen ha gjorts inom ramen för den särskilda händelse som polisen har i området.

Åtta anhölls

Senare under förmiddagen anhölls åtta personer misstänkta för våldsamt upplopp, i vissa fall även för misshandel. En av dem ingår, enligt förundersökningsledare Fredrik Berglund, i det så kallade Hjällbonätverket.

– De personer som vi tog in förra veckan tillhörde nästa samtliga Hjällbonätverket. Sen har det tagit lite längre tid att identifiera de som så att säga tillhör andra sidan. Vi tog ytterligare en från Hjällbonätverket i dag, de andra sex tillhör inte nätverket, säger han till SVT.

Totalt är nu tolv personer anhållna i ärendet. Enligt Fredrik Berglund kan det komma att bli fler.

– Det kan tillkomma några till som vi tittar på, säger han.

Nu väntar förhör av de misstänkte för att sedan se om man ska fatta beslut om häktning, ett sådant beslut kommer i så fall inom ett par dagar.

Man sköts ihjäl

Det var i slutet av maj som det uppstod ett upplopp i Hjällbo som SVT berättat om tidigare. På var sin sida stod två släkter där många ur den ena släkten uppges vara kriminella, enligt journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby,

Totalt var ett hundratal personer inblandade och 32 personer omhändertogs av polisen. Tre personer häktades senare.

Två dagar senare sköts en 44-årig man ihjäl. En man i 20-årsåldern sitter nu häktad misstänkt för mord, något han själv nekar till.

I klippet nedan hör du om konflikten som eskalerade i slutet av maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet