SVT har träffat Zappafotografen Robert Davidson. Möt honom i klippet ovanför. Foto: SVT

Möt fotografen bakom den ikoniska bilden av Frank Zappa

Uppdaterad
Publicerad

1967 tog Robert Davidson den världsberömda bilden av rockgiganten Frank Zappa sittandes på toaletten. Sedan togs den ifrån honom under dramatiska former. Efter närmare ett halvsekel hamnade bilden åter i fotografens händer, och nu ställs den ut på Göteborgs konstmuseum.

Här delar den nu 77-åriga fotografen med sig av sin otroliga berättelse om den ikoniska Zappa-bilden.

SVT Nyheter har besökt utställningen och träffat Robert Davidson – möt honom i klippet ovanför och hör mer om den oväntade historien.

Bilden, känd som Zappa Krappa, har under åren sålts i miljonupplagor runt om i världen, utan att fotografen Robert Davidson fått ett öre eller ens ett erkännande.

Nu, efter nära ett halvt sekel, är utställningen i Göteborg en förlösande del i en smärtsam historia om återupprättelse. Bilden en del av Göteborgs konstmuseums utställning ”Art nouveau – från Larsson till Zappa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.