Munkedal kommun undrar vad som är grejen med orten. Foto: SVT/Wikimedia Commons

Munkedal vill veta vad som är grejen

Publicerad

Vad är egentligen grejen med Munkedal? Det frågar nu Munkedals kommun i en kampanj riktad mot både invånare och besökare.

Strax norr om Uddevalla, längs med E6, ligger Munkedal. Orten har drygt 10.000 invånare men har knappast blivit varken fler eller färre de senaste tio åren.

Munkedal är tillsammans med nio andra kommuner en del av ett pilotprojekt som försöker hjälpa kommuner att locka till sig såväl invånare som besökare och företagare.

Vykort och hashtag

Som en del av projektet har Munkedal nu en kampanj -  #grejenmedmunkedal.

– Jag tyckte att det skulle vara spännande att försöka nå medborgarna i Munkedal på ett mer otraditionellt sätt, säger projektledaren Margareta Svensson-Hjorth. 

Genom sociala medier och en webbenkät vill kommunen veta vad som är det bästa med Munkedal. På turistställen och hos lokala handlare har kommunen även lämnat vykort där man kan svara på enkäten. 

– Handlarna har varit otroligt positiva till det här. Det märks att frågan engagerar folk och det får vi jobba vidare med till hösten, säger Margareta Svensson.

Sport och lekplatser

Kompisarna Viktor Wideman och Gustav Skoglund är ute och jagar pokémon på sitt sommarlov. Båda två gillar att bo i Munkedal.

– Det finns en hockeyhall, men det kanske ska stängas ner. Men man kan spela fotboll och pingis, och det finns en tennisbana på högstadiet, säger Gustav Skoglund.

– De brukar köpa bra saker till skolorna. Till exempel köpte de en jättestor lekplats från kommunen till skolan, säger Viktor Wideman.

”Inte bara en bruksort”

På kommunens hemsida och i projektbeskriven talas det i abstrakta ord såsom ”lokal attraktionskraft” och att ”stärka sin lokala profil”.

Kan man säga att Munkedal har drabbats lite av dåligt självförtroende?

– Jag tror att vi kanske behöver lyfta blicken och se att vi  inte bara är en bruksort utan att det finns mer som kommunen har att erbjuda.

Enkäten har nu besvarats av drygt 50 Munkedalsbor och ligger ute fram tills på måndag. Bland dem är naturen och det engagerade idrottslivet några av de bästa sakerna med kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Munkedal

Mer i ämnet