Mysteriet med Falks grav blir film

Uppdaterad
Publicerad

Falks grav är ett mytomspunnet begrepp i trakterna kring Hökensås. I kväll i Tidaholm är det premiär på en lokalt producerad film om rånaren Jonas Falk som avrättades och begravdes på åsen för snart 160 år sedan.

Filmen om Falks Grav handlar om Jonas Falk som tillsammans med sin styvfar Anders Frid rånade en värdetransport i form av en postdiligens år 1854.

Rånet skedde vid Svedmon på Hökensås i Sandhems socken, Vartofta härad, i närheten av Brandstorps kyrka i syöstra Västergötland.

Rånet lyckades så till vida att de båda rånarna kom över 2000 riksdaler. Men en av postiljonerna blev dödad.

De båda rånarna greps senare och dömdes till döden. Senare sökte Anders Frid nåd och fick det, men Jonas Falk sökte inte nåd och avrättades i november 1855 i skogen på Hökensås.

Platsen för hans grav där är mytomspunnen så till vida att det sägs att det alltid finns färska blommor på graven. Hur de kommer dit är det ingen som vet.

Filmen om Jonas Falk har producerats av Johan Fågelström och John Tornblad, båda från trakten liksom de flesta av aktörerna i filmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer