Foto: Adam Ihse / TT

Nämndeman i Ersson-fallet kan få sparken

Uppdaterad
Publicerad

Den nämndeman som öppet kallat aktivisten Elin Ersson för brottsling på sociala medier kan få sparken. Tingsrätten i Göteborg inleder nu en granskning mot politikern, skriver Svenska dagbladet.

En nämndeman utreds nu för jäv sedan han skrivit att aktivisten Elin Ersson, som försökte stoppa en utvisning till Afghanistan, var brottslig i sociala medier. Nämndemannen var sedan med och avgjorde ifall Elin Ersson gjort sig skyldig till brott mot luftfartslagen.

Nu kan nämndemannen bli av med sitt uppdrag, ifall tingsrätten kommer fram till att han har varit jävig, skriver Svenska dagbladet.

– Min bedömning är att jag snabbt måste träffa nämndemannen och höra hans version av vad som inträffat. Efter det får jag fatta ett beslut, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till tidningen.

Om granskningen visar att nämndemannen brutit mot regelverket kan han komma att entledigas, det vill säga bli av med sitt uppdrag. Nämndemannen har haft uppdraget vid domstolen sedan 2015 och representerar Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningsprotest

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter