Här inträffade explosionen. Foto: Polisens förundersökning

Nazistutredning väcker frågor om lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Trots att nazister var övervakade av Säpo kunde de placera ut en bomb vid en camping i Torslanda. Nu har frågan om en lagändring väckts, rapporterar P4 Göteborg.

Efter ett bombdåd i Göteborg hittades en nazistledares DNA på bomben. Men personen greps inte, istället började han övervakas av Säkerhetspolisen.

Medan han övervakades planerade nazisten fler attentat och köpte material till en bomb som sedan placerades vid Lilleby camping i Torslanda.

Säkerhetspolisen har tidigare sagt till SVT att man inte vill diskutera om man hade kunnat stoppa bombdådet eller inte.

– Jag konstaterar att det inte har kunnat fastställas exakt när sprängladdningen placerades, men hade vi sett de misstänkta hantera eller placera ut något sprängämne hade vi självklart agerat. Vi chansar aldrig när det gäller människoliv, sade Sofia Hellqvist.

”Väcker en hel del frågor”

Nu väcks frågan om en lagändring, så att polisen inte ska kunna vänta med att gripa personer som misstänks för grova våldsbrott.

– Inför nästa möte vill jag ha en dragning om hur man resonerar när det här beslutet fattades och vilket lagstöd man baserade det på, säger Johan Hedin (C), till P4 Väst.

Johan Hedin vill att ärendet tas upp i säkerhetspolisens insynsråd där riksdagspartierna ledamöter är representerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sprängladdningar i Göteborg

Mer i ämnet