Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden säger att frågan om öppna förskolan kommer att utredas vidare. Foto: SVT/TT

Öppna förskolorna blir kvar – förslaget om nedläggning stoppas

Uppdaterad
Publicerad

De öppna förskolorna i Göteborg kommer inte att läggas ned. Förslaget ströks i ett sent skede ur förslaget till budgeten 2020.

– Vi kommer att utreda detta vidare, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.

Förslaget som diskuterats i förskolenämnden har varit att lägga ner 11 av Göteborgs totalt 21 öppna förskolor. Pengarna skulle istället gå till ordinarie förskoleverksamhet.

Men förslaget har fått kritik. Bland annat av föräldrar på Hammarkullens öppna förskola där föräldrar startade en namninsamling för att få behålla verksamheten.

– Vi blev både besvikna och arga när vi fick reda på förslaget, sa Andreas Södahl som förälder till SVT då.

Förslaget stoppas

Men det blir ingen nedläggning av de öppna förskolorna i Göteborg, något som GP var först med att rapportera om. I ett sent skede ströks det ur förslaget till budgeten för 2020.

– När förvaltningen la fram detta så förväntade jag mig att de hade ett tydligare underlag som visar hur behoven ser ut. Jag ser nu inga möjligheter att ta upp det i nämnden och i budgeten nästa år. Vi måste veta vilka konsekvenser det får, säger, säger Hakan Önal (M) som är ordförande i förskolenämnden.

Verksamheten kommer att fortsätta utredas under våren.

– Vi kommer att utreda detta vidare och vill att man tar fram en tydlig strategi. Det jag känner mig trygg i är att vi inte tar beslut i frågor utan att ha ordentligt underlag, säger Hakan Önal.

På måndag ska förskolenämnden fatta beslut om budgeten för 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.