Klart med demonstration under EU-toppmöte Foto: TT/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nej till EU manifesterar under EU-toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Trots de väntade trafikproblemen under EU-toppmötet den 17 november har ”Folkrörelsen Nej till EU” fått tillstånd att demonstrera.
– Vi kommer samla både EU-kritiker och EU-motståndare, säger Per Hernmar, vice ordförande Folkrörelsen Nej till EU.

Under EU-toppmötet där statsminister Stefan Löfven tar emot på Eriksbergshallen på Hisingen ligger fokuset på jobb och tillväxt.

Stora delar av centrala Göteborg kommer att stängas av för trafik och polisen uppmanar helt undvika Göteborgstrafiken under mötet.

Håller torgmöten

Samtidigt kommer Nej till EU ska manifestera i centrala delarna av staden på Gustaf Adolfs torg.

– Vi kommer hålla torgmöte på fredagseftermiddagen för att föra ut våra åsikter. Vi har ett samarbetsprojekt där vi både kommer att samla både EU-kritiker och EU-motståndare, säger Per Hernmar, vice ordförande Folkrörelsen Nej till EU.

Hur många blir ni?

– Vi har lågt ställda förväntningar på hur många som dyker upp och det är svårt att säga, säger Hernmar.

”Viktigt med hög säkerhet”

Fokus på EU-toppmötet kommer ligga på jobb och tillväxt. Unionens socialminstrar har tidigare enats om 20 principer för sociala rättigheter eller som det kallas en pelare för sociala rättigheter. Dokumentet ska undertecknas under mötet i Göteborg.

– En av punkterna är att det ska bli lättare för arbetsgivare kunna göra personalförändringar beroende på konjukturen. Det är en facklig fråga och innebär att anställningskyddet hotas, säger Hernmar.

Hur ser du på att stora delarna av Göteborg kommer stängas ner?

– Så länge det går att ta sig till manifestationen är det inget problem. Sedan är det väldigt viktigt att man har en hög säkerhet, säger Per Hernmar.

LÄS MER: Trafikkaos väntar under EU-toppmötet i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-toppmötet

Mer i ämnet