Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Selander, vd för Nevs, delade med sig av kommentarerna hon får i ett inlägg på sociala medier. Foto: SVT

Hatstorm mot Nevs vd efter massvarslet i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

På en tisdag i februari blev hon vd för Nevs, två dagar senare varslades nästan all personal på företaget.

– Jag var inte beredd på att många av utmaningarna skulle handla om att förklara mig själv, säger Nina Selander, vd på Nevs.

Det har varit ett stormigt år för elbilstillverkaren Nevs. Den 23 februari varslades 320 av 340 anställda, till följd av huvudägaren Evergrandes ekonomiska problem. Två dagar innan det växlade Nina Selander upp från HR-chef till vd för hela företaget.

Att det skulle vara en hård och känslosam period var hon beredd på, men inte att kritiken skulle rikta sig mot henne som person.

– Det har handlat om hur jag ser ut, ord som inte är kopplade till uppgiften jag har.

”Din mamma är en dum bitch”

I ett inlägg på sociala medieplattformen Linkedin valde hon därför att berätta om sina upplevelser. Verbala påhopp i mataffären, kommentarer på sociala medier och mejl – många gånger utan avsändare.

Hennes förhoppning med inlägget var att skapa en medvetenhet om vad den hårda samtalstonen kan skapa. Där berättar hon om hur hennes son i skolan fått höra att hans mamma var ”en dum bitch”, för det hade någons pappa sagt.

– Där någonstans tycker man att vi vuxna borde klara av det här bättre. Barn har stora öron och man får vara försiktig med hur man pratar.

Omtyckt företag

Orsaken till den hårda tonen kopplar hon till att hon blev ett ansikte utåt för företagets nedläggning. Hon tror att många Trollhättebor fortfarande känner en stark koppling till företaget som för många är synonymt med Saab.

– Jag hoppas att det är en sorg som ligger i att det blev som det blev, och då är det lätt att ha någon att skylla det på. Sen säger jag inte att jag är felfri, jag kunde säkert gjort saker annolunda.

Hör Nina Selander berätta om påhoppen hon fått i jobbet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.