Tull- och polis kontrollerar riksgränsen mot Sverige vid Magnor i Norge. Foto: TT

Norge gör sig redo för längre gränsstängning

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen mellan Norge och Sverige kan stängas till mitten av augusti. Norrmännen har vidtagit lagliga åtgärder – men ännu inte fattat beslut.

För Strömstad kommun skulle det innebära stora problem.

Norge vidtar åtgärder för att kunna förlänga stängningen av gränsen mot Sverige. Landets justitie- och beredskapsdepartement har skickat brev till EU som skapar möjlighet att förlänga kontrollerna 90 dagar efter den 15 maj, dit stängningen sträcker sig nu.

Det skulle innebära en stängd gräns över hela sommaren, något som skulle drabba Strömstad kommun mycket hårt.

Kommunalrådet Kent Hansson (S) poängterar noga att beslutet inte är fattat än.

– Det är viktigt att vi inte sprider förutsättningar som är sämre än vad det är, men bara att det finns en möjlighet till att det kan bli så här är illa nog, säger han.

Viktiga inkomstkällor

Handel och besöksnäring kopplat till norrmän är två grundbultar i kommunens näringsliv. Sedan Norge stängde gränsen den 16 mars har det fått kännbara konsekvenser, inte minst på shoppingcentrat Nordby där kommersen tagit tvärstopp.

Eftersom Sverige inte stängt sin gräns har norrmännen möjlighet att resa in i landet, men hamnar sedan i karantän i 14 dagar i hemlandet. Personer med jobb i det andra landet kan fortsatt resa över gränsen.

”Handeln återhämtar sig”

Kent Hansson (S) ser att kommunens företag lider hårt, en dryg månad efter gränsstängningen. Han säger att man är beredd på en nära framtid med högre arbetslöshet och ökat behov av försörjningsstöd.

Samtidigt har han tilltro på en viss återhämtning när situationen återgår till ett normalläge.

– Öppnar gränsen kommer norrmännen och då kommer handeln nog att återhämta sig. Men det kan också innebära att vi kommer se en beteendeförändring hos norrmännen, när fler börjat jobba med digitala lösningar vid möten och liknande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.