Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffan Eriksson, enhetschef för enskilda vägar på Trafikverket, säger att de ännu inte har hela bilden klar. Foto: Lisa Johansson/SVT

Mångmiljonnota för Trafikverket efter skyfallen – vägpengar riskerar ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket hade lagt undan 30 miljoner för att laga vägar efter skyfallen. De pengarna ser nu ut att ta slut.

– Konsekvensen blir ju att andra större underhållsåtgärder får stå tillbaka, säger Staffan Eriksson, enhetschef. 

I augusti har Trafikverkets enhet för enskilda vägar varit i kontakt med 90 vägföreningar angående extra stöd att laga vägar som förstörts av skyfall. 

– Det rör sig om allt från stora vägföreningar som behöver runt en miljon till mindre som behöver 15 000, säger Staffan Eriksson, enhetschef. 

Ansökan om bidragsstöd efter skador av skyfall brukar förekomma, men det som sticker ut i år är att det finns en geografisk spridning över hela landet. 

”Kommer kunna hjälpa de flesta” 

Trafikverket hade 30 miljoner kvar av det särskilda driftsbidraget för enskilda vägar som privata vägföreningar kan söka. När man i början av augusti såg varningarna för stora regnmängder i och med stormen Hans pausade man utbetalningarna därifrån för att kunna prioritera skyfallsskador.  

– Som det ser ut nu kommer vi nog kunna hjälpa de allra flesta. Men vi vet inte heller allt av vad som kommer komma in, säger Staffan Eriksson. 

Ett 30-tal vägföreningar har ännu inte specificerat hur stora summor de har behov av.

Hårda prioriteringar

Också ett vanligt år ser man till att dela ut de pengar som finns avsatta och det blir vissa projekt som bedöms som mer prioriterade än andra. Skillnaden nu är att alla kvarvarande medel skulle kunna gå åt till att återställa bortspolade vägar.

– Konsekvensen blir ju att andra större underhållsåtgärder får stå tillbaka, säger Staffan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.