Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Wennberg visar det skadade området där regnmassorna spolade bort vägen. Starta klippet ovan för att se förödelsen. Foto: Lisa Johansson/SVT

Här regnade vägen sönder – skyfallet förstörde en kilometer väg i Edsleskog

Uppdaterad
Publicerad

I Dalsland finns en av flera platser där skyfall totalförstört vägar. Prislappen för återställningen av vägen vid Linheden i Edsleskog beräknas bli 500 000 kronor.

– Det ser inte klokt ut, säger Elisabeth Wennberg, som nu har en mil till brevlådan.

Natten mellan den 26 och 27 augusti vräkte regnet ned över norra Dalsland och södra Värmland. Länsväg 164 fick stängas av under en vecka för reparationer men skadorna blev också stora på det privata vägnätet.

I Edsleskog är en kilometer av vägen mot Linheden bortspolad. Kostnaden för att återställa vägen beräknas landa på 500 000 kronor och ska hanteras av den privata vägföreningen.

Linhedens vägförening ingår sedan tidigare i Trafikverkets bidragssystem och man har fått goda signaler om att ersättning ska komma därifrån.  

”Skador för en miljon”

Hur många vägar som skadats är svårt att veta. Per Ekhögen, som är skogsförvaltare i det område i norra Dalsland där Linheden ingår, berättar att han hittills hittat 13 vägar som är av. 

– Det kommer lätt vara skador för en miljon, det sticker iväg snabbt i pengar. Men det kunde ha varit värre, säger han. 

Varifrån de pengarna ska komma är ännu oklart, men sannolikt kommer kostnaden landa både på de privatpersoner- och företag som nyttjar vägarna. 

Längre vägar att köra

Elisabeth Wennberg har nu en mil till brevlådan istället för två kilometer. Hon tar den konsekvensen med ro men berättar att det ändå har väckt tankar över tillvaron på landsbygden.  

– Det blir en påminnelse om hur sårbart vi lever. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.